Ontvangen is moeilijker dan geven

Het is Benefiet-avond op de sportclub van mijn dochter, Only Friends, waar ze Streetdance volgt. Mede door deze benefietavonden is er een plek waar mijn dochter thuis is, waar ze een eigen leven heeft en waar ze proeft aan hoe dat is:  onderdeel uitmaken van een gemeenschap, van de wereld. Als er een oproep komt om de Benefiet-avond te komen opluisteren met een voorbeeld-les, zeg ik dus meteen toe. In de aanloop naar de avond bekruipen mij echter twijfels. Ik snap helemaal dat als je mensen veel geld vraagt, je ze ook laat zien waar je dat geld aan gaat besteden. Maar wordt mijn verstandelijk beperkte dochter met haar rare fladderhanden niet teveel een bezienswaardigheid?

Een tijdje terug luisterde ik een podcast waarin besproken werd dat geven makkelijker is dan ontvangen. De gever kan zich goed voelen door zijn daad. De ontvanger moet dankbaar zijn en wordt niet geacht “het gegeven paard in de bek te kijken.” Maar wat als het paard veel te klein is, je helemaal geen paard wilde of je nooit in staat zult zijn iets vergelijkbaars terug te doen? Geven en ontvangen wordt, als het niet goed is afgestemd, al snel een ongelijkwaardige relatie.

Misschien zat daar mijn aarzeling wel. Mijn dochter zit al in zo’n ongelijkwaardige positie in deze niet-zo-inclusieve maatschappij. Gaan we op het gemoed van mensen spelen met haar rariteiten? Buiten we haar dan niet uit? Ik ging toch en nam me voor alleen te blijven als de balans goed was.

Bij aankomst stelden we ons op langs de lange oprijlaan waarover de gasten kwamen aanlopen en binnen een mum van tijd waren we – met de harde muziek en vrolijke dansers – de hit van de oprijlaan. Mijn dochter straalde. Het geld en de gasten konden haar gestolen worden, maar dit moment vond ze prachtig. In haar ogen zag ik dat ze, net als altijd bij Only Friends, voelde dat ze onderdeel was van iets groters dan zij zelf, van een gemeenschap. En daarvan genoot ze met volle teugen.

Misschien is mijn dochter wel beter in ontvangen dan ik ben…

© Leontien Sauerwein

  1 comment for “Ontvangen is moeilijker dan geven

  1. 10 oktober 2022 om 11:34

    Stille groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: