Verwarring

Dinsdagavond: opluchting. Het verlossende woord was daar: de scholen gaan weer open en het speciaal onderwijs zelfs helemaal. Een zucht van verlichting. Thuisonderwijs is, ondanks de enorme krachttoer van haar school, een te los programma voor ons vlindertje. Daarmee hangt ze te veel in het luchtledige, mist ze houvast en duidelijkheid. Terug naar school betekent duidelijkheid. Dacht ik.

Maar ergens dit weekend ontstond er verwarring. Verwarring bij mijn dochter omdat een meivakantie in corona-tijd nog meer onduidelijkheid betekent. School stuurde een meivakantie-pakket (echt geweldig!), maar ons vlindertje heeft behoefte aan vaste herkenbare grond onder de voeten. En die mist. Met alle gedragsproblemen van dien.

Tegelijkertijd ontstond ook bij mij verwarring. Hoe gaan ze dat straks doen op school? Anderhalve meter afstand is niet realistisch bij kinderen, erkende ook de minister-president. Maar de leerkrachten moeten wel afstand houden. Op de groep van ons meisje staan twee leerkrachten en dat is hard nodig; hoe gaan die dat doen? In de klas, in de gangen? Kunnen alle juffen komen? Gaan we haar met het leerlingenvervoer meegeven? Een uur in een kleine ruimte met drie kinderen en een chauffeur? Ik neig ernaar haar zelf te gaan brengen en halen, maar is dat wel een goed idee? Hoe gaat mijn dochter op al die nieuwe situaties reageren? Waar moet ik haar op voorbereiden?

En dan realiseer ik me: we gaan wel terug naar school, maar we gaan niet terug naar het oude ritme. We gaan naar een nieuw ritme, een ritme waarvan ik niet weet hoe dat eruit gaat zien. En waarvan ik ook niet weet hoelang het gaat duren. Ik weet niet eens of we ooit nog in het oude ritme terugkomen. Ik weet dus ook niet zo goed waar ik mijn dochter op moet voorbereiden.

Waar ik al weken vooruitkijk, nadenk over de mogelijke gevolgen van deze crisis voor de wereld en -kleiner- ons eigen leven, heb ik me door mijn eigen opluchting in de luren laten leggen. Terug naar school is terug naar normaal. Dacht ik. Maar dat is een illusie.

We gaan op weg naar een nieuw normaal en ik kan ons vlindertje niet precies vertellen hoe dat eruit gaat zien. Die verwarring bij mij voelt ze. Met alle verwarring bij haar als gevolg.

 

© Leontien Sauerwein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: