Duurzame relaties

“Weet je wat de kenmerken van een duurzame relatie zijn?”, vroeg ik mijn echtgenoot op ons weekendje Parijs met z’n twee. “Nou?” was zijn toch een beetje voorzichtige reactie. “Vergevingsgezindheid en accommodatie” (wat zoveel betekent dat als je partner uit de bocht vliegt, je niet met bijlen teruggooit maar een keer diep ademhaalt en vraagt “wat scheelt er lief?). “Nou dan moeten wij nog een beetje oefenen”, was het niet ongeestige antwoord van mijn echtgenoot. Inderdaad kunnen de verbale bijlen bij ons door de keuken vliegen. Maar we leren en na vijftien jaar met onze geschiedenis nog even gelukkig in Parijs als in onze beginjaren, …. dan kun je best van iets duurzaams spreken…

Een derde kenmerk is trouwens oprechte interesse in elkaar, had ik gelezen in hetzelfde artikel. Natuurlijk!, zal iedereen zeggen. Maar hoe vaak ben je gaan zitten en heb je lang gesproken over wat de ander nu echt bezighoudt? Hoe vaak gebeurt het niet dat die gesprekjes vervliegen in de waan van alledag in een druk gezin? De laatste jaren heeft ons daarbij geleerd dat oprechte interesse best lastig kan zijn als het leven zoveel op je pad heeft gezet dat je eerst heel lang zelf bezig bent met overleven. Om – wanneer het gezin in wat rustiger vaarwater is gekomen – te ontdekken dat de een naar New York is gevlogen voor een internationale carrière en de ander naar Groesbeek is gereden voor een opleiding tot verliesbegeleider. Het kost tijd om dan weer te zien dat je dat allebei nog steeds vanuit de waarden doet die je zo sterk met elkaar deelde en deelt: de behoefte om iemand echt te helpen, niet een protocol af te werken, maar daadwerkelijk een oplossing te bieden, het verschil te maken. Dat de vorm waarin je dat doet veranderd is, doet er dan niet zoveel toe.

Ik miste zelf eigenlijk nog twee dingen in het rijtje. Ten eerste gewoon “blijven en doorzetten”. In donkere tijden als je in een woestijn loopt, is het van belang dat je blijft en doorzet. Niet in die woestijn beslissen dat je wegen te ver uit elkaar gelopen zijn, maar eerst blijven, doorzetten, soms zelfs gewoon uitzitten. Dat klinkt armoedig, maar getuigt in feite van grote kracht. In die woestijn is de brui eraan geven veel makkelijker, dan blijven, doorzetten, elkaar in het oog blijven houden hoe ver ook weg en zodra er weer wat meer lucht is op zoek gaan naar dat wat je verbindt. Dat is een veel lastiger route, maar verbindt uiteindelijk wel. (Begrijp me goed, ik heb geen enkel oordeel over degenen die het niet redden, het is een hele dunne lijn).

Het tweede wat ik miste, is dat wat voor mij echt de jeu aan het leven geeft…. en dat is humor. Ik kan alleen leven met iemand met wie ik eenzelfde gevoel voor humor deel. Alles van een knipoog om een grappig beeld, via een grinnik, tot onbedaarlijk schateren… het geeft zo’n gedeeld gevoel, het is zo verbindend..! Je hoeft er helemaal geen komiek voor te zijn, oh nee. Sterker… niemand anders hoeft je grappen te begrijpen (en ik geef toe dat ons gevoel voor humor soms wat eigenaardig kan zijn; ik ken in elk geval niet veel vrouwen die in hun broek plassen van het lachen als zij een grap over hun eigen lichamelijke gebreken maken, en hun man antwoordt “oh… dus je bent eigenlijk een soort discount spouse”…..).

Vijf ingrediënten voor een duurzame relatie… de eerste vier zo verstandig en redelijk,…. ga er maar aan staan. Het klinkt zo waar, zo juist en zo verstandig, wandelend met z’n tweeën in Parijs. En we waren het ook roerend eens dat we dat al heel erg deden, op dat ene puntje van die bijlen na….
Maar morgen begint het gewone leven weer… En als je moe bent aan het einde van een slopende dag…. en iedereen is moe en knorrig… dan blijkt al die rust, rede en verstand soms ergens onderweg naar huis van je fiets te zijn gevallen….

Gelukkig hebben we dan de humor van de discount spouse nog….

en die gedeelde waarden…
want daar gaat het eigenlijk om….

 

© Leontien Sauerwein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: