Die leerplicht is er niet voor niets…

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat ons vlindertje niet een normaal ontwikkelingspad volgt, staat haar ontwikkeling in ons leven centraal. Haar stap naar school was een mijlpaal. Onderwijs is immers zo belangrijk. Het geeft een kind de kans zich te ontwikkelen en te bouwen aan een goede toekomst, iets wat voor haar niet zomaar in het verschiet ligt. Dus dat er een school was die haar die kans bood… Als er één paar ouders is dat ten diepste doordrenkt is van het belang van onderwijs, zijn wij het wel….

Het recht op onderwijs is stevig verankerd in ons bestel. En de andere kant van die medaille is de leerplicht. Alle kinderen tussen de 5 en 16 jaar die zich in Nederland bevinden, legaal of illegaal, zijn verplicht naar school te gaan. Dit systeem aan regels maakt dat kinderen in Nederland kansen krijgen zich te ontwikkelen en zichzelf een toekomst te geven. Daarom ook, kun je alleen bij hoge uitzondering vrij vragen voor je kind.

De school van onze zoon heeft zichzelf rond de voorjaarsvakantie een discussie over vrij vragen bespaard door de kinderen al vanaf woensdag vóór de voorjaarsvakantie vrij te geven. Al jaren rijden wij dus op vrijdag voor alle files uit naar ons vaste skivakantieadres. En zo hadden we het ook dit jaar gepland. Ergens tussen neus en lippen door mompelde mijn man nog “en ons vlindertje dan?”, waarop ik stellig antwoordde “dat regel ik wel…”.

Tot ik deze week achteloos aan Juf mailde dat ons vlindertje er een dagje niet was omdat zij naar de audioloog moest. Dat was uiteraard toegestaan, kreeg ik in antwoord, maar ik had wel vooraf toestemming aan de directeur moeten vragen. Ze is immers leerplichtig…. De formulieren werden voor een volgende keer bijgevoegd…

En in één keer realiseerde ik me dat we in de arrogante valkuil waren gevallen dat regels er zijn om na te leven, behalve als ze mij niet uitkomen… Bijna achteloos waren wij ervanuit gegaan dat we haar wel een dag eerder van school konden halen, omdat … ja waarom? Nou, omdat ons dat beter uit kwam….

Maar ze is leerplichtig en de regel is dat je geen vrij kunt vragen om files te vermijden. Die regel dient een duidelijk doel, en het is behoorlijk arrogant om te denken dat jij recht hebt op een uitzondering. Zeker als de regel onderdeel is van een systeem dat erop gericht is je kind te helpen. Die regel is uiteindelijk in haar belang. En je ondermijnt het systeem als je te lichtvoetig probeert een uitzondering te regelen.

Op dat soort momenten hebben wij onderling geen woorden nodig… één blik over en weer was voldoende….

We gaan helemaal niks wel even regelen. We gaan de vraag niet eens stellen. We lossen het anders op…

Want het gaat hier weliswaar maar om één dagje, maar ook om het uitgangspunt dat je je kind geen onderwijs ontzegt

ook niet één dagje….

 

© Leontien Sauerwein

  1 comment for “Die leerplicht is er niet voor niets…

  1. Anke
    29 januari 2018 om 09:05

    Zo herkenbaar deze discussie op school!! Zo vaak gedoe met ouders gehad….. Mooi geschreven Leontien!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: