Samen of splitsen?

Samen of splitsen? Voor ouders van zorgintensieve kinderen vaak een pijnlijke vraag. Alle gezinnen splitsen wel eens op, maar niet noodgedwongen, niet in situaties waarin gezinnen niet horen op te splitsen. Zoals in een vakantie (waarin het zorgintensieve kind naar de logeeropvang gaat en de rest van het gezin naar de zon vliegt) of op feestdagen. Want vakanties en feestdagen vier je met het hele gezin. Tenminste, dat is wel altijd mijn “norm” geweest. Een norm die ik deze week moest loslaten.

Koningsdag kwam eraan. Voor mijn zoon een jaarlijks terugkerend feest. Weken van tevoren worden de plannen gesmeed. Wat gaan we doen? Dit jaar was het snel bedacht. Met een beetje hulp van zijn vader timmerde hij een schildersezel in elkaar waarop een kartonnen bord met gaten werd bevestigd. De beste Nerf uitgezocht en samen met een vriendje heeft hij ontzettend veel kinderen overgehaald een poging te wagen door de gaatjes te schieten. De voorpret was bijna net zo leuk als de dag zelf.

Maar voor mij zit aan die voorbereiding ook altijd een stress-randje. Wat doe ik met ons vlindertje? De vraag zelf vind ik al pijnlijk, omdat het me zo doet denken aan: “wat doen we met schoonmoeder met de Kerst?”. En die vraag wordt niet gesteld omdat schoonmoeder zo gezellig is met Kerst. Precies dat maakt het ook zo pijnlijk. Ons vlindertje is ook niet zo gezellig met Koningsdag.
Maar je kind geen Koningsdag laten vieren als je in Amsterdam woont…. Weer zo’n norm…

Ik hikte er weken tegenaan, tot ik me realiseerde dat ik alleen maar vasthield aan mijn eigen norm. En dat ik daar in dit geval helemaal niemand een plezier mee deed.

En dus is ons vlindertje bij oma gaan logeren. Waar ze cakejes heeft gebakken en met oma naar de Koninklijke familie heeft gekeken. Stralend op de bank. Terwijl haar broer genoot van Koningsdag met de onverdeelde aandacht van zijn beide ouders.

Soms is het goed je eigen normen nog eens tegen het licht te houden.

Het kan er zomaar een hele leuke dag van worden…

 

© Leontien Sauerwein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: