Carrièrevrouw

Vrijdag was ik op een feest van mijn oude kantoor. Het kantoor waar ik lang geleden advocaat was. Ze zijn inmiddels verhuisd en ik kreeg een rondleiding door het nieuwe pand. Prachtig en opnieuw origineler dan veel andere kantoren. Dat waren ze toen ook al en ik vond het indertijd heerlijk dat ik daar bij hoorde. Het paste precies in de droom die ik in mijn jeugd over mezelf had gehad; een jonge ambitieuze geslaagde carrièrevrouw.

De kaarten liggen nu zo anders. Die carrièrevrouw is niet meer. Ja, iedereen zal nu zeggen dat ik een nieuwe carrière maak en dat is ook zo. Maar de zorg is een totaal andere wereld dan de advocatuur. En mijn praktijk bouw ik – bewust en tegelijkertijd gedwongen – halftijds op. Ik ben één van die deeltijdwerkende moeders waar Heleen Mees zo op afgeeft (wat meer over haar dan over mij zegt, maar dat ter zijde). Een keuze die wij samen hebben gemaakt èn tevreden over zijn. Maar de kaarten liggen wel helemaal anders en toen was ook leuk.

Op de fiets terug naar huis vroeg ik me af of ik dat nou erg vond. Was ik weemoedig geweest? Nee, eigenlijk helemaal niet. Het was meer alsof je naar de reünie gaat van een middelbare school waar je het heel leuk hebt gehad. Heerlijk om al die mensen weer te zien, maar verlangen dat je daar weer plaatsneemt? Nee.

Ik realiseerde me dat je daar dus overheen groeit. Mijn definitie van succes is radicaal veranderd. Van steeds een stapje hoger op de ladder, is succes een meeromvattend begrip geworden. Ik ben mijn ambitie niet kwijtgeraakt; ik wil nu een van dè deskundigen op het gebied van levend verlies in Nederland worden. Maar succes in mijn leven gaat over zoveel meer. Op de vraag wat ik doe, heb ik nu een veel rijker antwoord dan voorheen.

En grappig genoeg heb ik daardoor mijn carrière meer dan ooit in eigen hand.

 

© Leontien Sauerwein

  1 comment for “Carrièrevrouw

  1. 13 mei 2019 om 15:10

    Wat een mooi verhaal om te lezen! Ik ga nu zelf door iets soortgelijks. Een tijdje geleden heb ik besloten om mijn bedrijf als interieurontwerper op een laag pitje te zetten. Maar nu twijfel ik. Als ik vroegere collega’s spreek denk ik inderdaad, het was een mooie tijd toen, maar nu wil ik iets anders. Tevens mis ik wel mijn werk, de creativiteit, iets anders doen dan alleen zorgen. Ik weet nog niet hoe mijn verdere carrière eruit ziet, maar ik ben blij te lezen dat jij je weg hierin hebt gevonden. Dat geeft hoop :).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: