We zijn begonnen

We zijn begonnen. Deze woorden passen precies bij het gevoel dat ik al de hele week heb. Waar ik normaal na de vakantie denk “o ja, daar gaan we weer in de ratrace genoemd het leven”, voelt het nu anders. Het is een beetje een “onbestemd en toch met vertrouwen” -gevoel.

Wat is er nu zo anders?

Mijn zoon zit in groep 8. Dat dat bijzonder is behoeft geen nadere uitleg, zeker niet omdat het de enige keer is dat ik een ‘normale’ groep 8 zal meemaken. Maar hoe bijzonder ik dat ook vind, het verklaart niet dat ik me zo voel. Het is tenslotte zijn jaar, niet het mijne. Ons vlindertje zit in een andere groep. Nieuwe leerkrachten, dezelfde kinderen. Spannend, maar ook dat verklaart mijn gevoel niet.

Dit weekend realiseerde ik me ineens waar dat onbestemde en toch verwachtingsvolle gevoel vandaan komt.

We waren met het hele gezin een weekend weg om ons twaalf en halfjarig huwelijk te vieren. Ons vlindertje heeft een enorme sprong gemaakt in de vakantie en dat was zichtbaar. Ze was alert, praatte uitgebreid met iedereen en maakte deel uit van het geheel. Ze durfde zelfs met haar zussen, de vriend van haar oudste zus én haar broer de hele middag te gaan zwemmen, zodat wij even samen waren.
Zaterdagavond hadden we een bonte avond. Iedereen had iets voorbereid. Mijn man en ik hebben elkaar (net als op ons huwelijk) toegesproken, en met een spel onze kinderen verteld hoe bijzonder wij hen vinden. Maar de klapper kwam van de kinderen zelf; met filmpjes, presentaties en twee toneelstukken namen ze ons op de hak. Geestig, liefdevol en qua timing en inhoud op niveau: het steeg ver boven een ABC-tje uit.

Het hele weekend was veel meer dan ik verwacht had. En precies dat verklaarde mijn gevoel. Ineens zag ik dat alle kinderen een nieuwe levensfase in gaan en dat uitte zich op die bonte avond. We zijn als gezin ineens een stap verder. En dat betekent ook voor mij verandering. Het zullen geen aardverschuivingen zijn, zo snel gaan veranderingen niet bij ons vlindertje, maar we gaan wel een nieuwe fase in. Nog een beetje onbestemd, maar vol vertrouwen.

We zijn begonnen.

  2 comments for “We zijn begonnen

 1. Cecile Gunning
  2 september 2019 om 08:21

  Wat een positief nieuws zeg . Ik zag t al aan de foto’s zo stralend. Wat fijn voor jullie na alle tegenslagen toch vorig jaar kreeg ik de indruk van geen ontwikkeling meer .
  Veel liefs Cecile

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Like

 2. Joke Veenstra
  1 september 2019 om 20:23

  Lieve schat, wat een fantastisch gevoel. Fijn. Wat super dat het weekend zo mooi was . Liefs ook voor jullie allemaal van mij ❤️

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: