Een spiegel

Kinderen houden je een spiegel voor. Iedere ouder kan dat alleen maar beamen. Het zijn jammer genoeg niet altijd de beste eigenschappen die je terugziet. Mijn moeder geniet dan ook –terecht– zichtbaar, als onze zoon net zo standvastig in discussies blijkt te zijn als ik vroeger was.

Wanneer je kind echter verstandelijk beperkt is, krijg je veel minder een spiegel voorgehouden. Haar gedrag is niet alleen moeilijk te duiden, maar vooral de meeste tijd best raar. Als het haar wat veel wordt, gaat ze bijvoorbeeld rondjes lopen door de kamer. Niet gewoon rondjes, maar eerst een huppeltje, dan een kleine versnelling, daarna weer langzamer, huppeltje, versnelling en zo rustig een half uur lang met een speeltje in haar hand. Waarmee ze ook nog op een hele specifieke manier zwaait. Niet echt gedrag dat wij herkennen.

Toch kreeg ik een paar weken geleden een echte spiegel voorgehouden. Niet omdat ik mijn eigen gedrag terugzag in haar gedragingen, maar omdat ze me gewoon vertelde wat ik geregeld doe…

Na het eten mag onze zoon televisiekijken en ons vlindertje nog even beneden blijven. Iets waar ze zeer aan hecht. Ze probeert dat veilig te stellen door meteen na het eten te roepen: “Nog eventjes kijken?” Ik bevestig haar dan dat ze nog even beneden mag blijven. Als het niet te laat is, maak ik van de gelegenheid gebruik even op mijn telefoon de krant te lezen. Een momentje van rust dat ik zelf zeer waardeer en dat soms dan zomaar te lang kan duren.

Een paar weken geleden, hetzelfde ritueel. “Nog eventjes kijken?” “Ja, jij mag nog eventjes kijken”. Maar kennelijk wilde ze zeker van haar zaak zijn.

Ze kwam terug de keuken in, ging voor me staan, priemde een vinger in mijn richting en zei: “Ga maar telefoon kijken, ja!”

Mmm, als dat geen spiegel is….

 

© Leontien Sauerwein

  1 comment for “Een spiegel

  1. Hans Peter Sauerwein
    27 januari 2020 om 07:40

    Heel geestig. Goed geschreven Hans Peter Sauerwein Palmgracht 44B 1015 HN Amsterdam Nederland Email: h.p.sauerwein@me.com Mobiel: +31655122626

    >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: