Wat afstand voor je kan betekenen

We leven op afstand van elkaar. Scholen dicht en thuiswerken betekent een forse daling in mijn sociale contacten, toch al lastig te onderhouden als moeder van een zorgenkind. Je zou zeggen dat me dat somber maakt, en ja ik mis de wekelijkse lunchafspraak met mijn goede vriendin enorm, maar ik ervaar ook veel nabijheid. Als ik mijn schoonfamilie app, lieve berichtjes van vrienden krijg, in de dagelijkse belletjes met mijn ouders, ontroerende berichten op social media lees, als we die oudere dame verderop een bloemetje van haar kerk brengen. Tegelijkertijd begint nabijheid me ook een beetje te beangstigen. Omdat blijkbaar niet iedereen zich realiseert wat nabijheid in deze dagen kan aanrichten in zorgintensieve gezinnen.

Wij zijn de week redelijk doorgekomen. Ik ben geen geboren schooljuf, laat staan een thuisjuf. De school van ons vlindertje ondersteunt ons echter fantastisch door een vaste structuur aan te bieden. Dankzij hen kan ik zeggen: het gaat. Het gaat ook, omdat ik een paar keer per dag mijn hond kan uitlaten. Even letterlijk frisse lucht. Dit weekend durfde ik het park echter niet meer in, omdat ik daar omringd werd door zoveel mensen. Mensen die geen anderhalve meter afstand bewaren. Mensen voor wie het virus inderdaad vast “maar een griepje” zal zijn, maar die zich niet realiseren dat hun besmetting binnen een paar dagen verspreid is over honderden mensen.

En tussen die mensen zit ook de persoonlijk begeleider van een jongen met het niveau van een kind van twee en agressie problemen, die nu nog zijn moeder een paar uur per week kan ontlasten. Of de vader wiens dochter zo’n vergroeide rug heeft dat haar longen in de verdrukking zitten en elk virus een bedreiging is. Of de moeder die naast haar zorgenkind nog meer zorgen heeft, bijvoorbeeld over haar werk dat is stilgevallen, en die daar niet ook nog een volledige lock down bij kan hebben. Een lock down die we kunnen vermijden als we afstand houden.

Lieve mensen, deze coronacrisis brengt onverwachte nabijheid. Maar afstand is van levensbelang. Misschien niet voor uzelf, maar wel voor het zorgengezin een paar besmette personen bij u vandaan.

Nabijheid betekent nu dus afstand.

© Leontien Sauerwein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: