Een nieuw begin

Deze week besloot ik na drieënhalve maand mijn wekelijkse Knipogen weer op te pakken. Weer opnieuw te beginnen. Ik was gestopt met schrijven toen wij in de meivakantie helemaal vastliepen. Een vakantiehuisje waarvan mijn zoon niet zonder gevoel voor humor zei: “Mam het lijkt hier wel “Help mijn man is klusser”, net zulk slecht weer als vandaag en alles dicht vanwege corona, waren de druppel geweest. Ik stopte met alles wat niet hoogstnoodzakelijk is voor het gezin, we onderzochten waar het mis ging en stelden vast dat we extra hulp nodig hadden. Inmiddels is dat allemaal op de rit. En kan ik stap voor stap weer opnieuw beginnen, nu dus ook met mijn Knipogen.

Terugkijkend herken ik een patroon dat ik vaker heb doorlopen: ik word stilgezet, ik herijk en ik begin opnieuw, soms een heel nieuw pad, soms alleen maar een nieuwe kijk op de dingen, maar steeds een nieuw begin. Dat gebeurde me toen ik een (goedaardig) tumor in mijn hals had, dat gebeurde me toen ons vlindertje werd geboren en dat gebeurde me ook toen op 15 maart 2020 de scholen sloten. Het was steeds de opmaat naar de vragen: waar sta ik in mijn leven? Waar sta ik als mens? Wie ben ik als mens? Waar wil ik naar toe? Als mens, in mijn werk, in het leven?

Ouders van zorgenkinderen moeten constant herijken, in het klein en in het groot. Hoe gaat het? Hebben we de zorg nog op de goede manier geregeld? Wat hebben wij nodig om dit vol te houden? Wat hebben de broers en zussen van ons zorgenkind nodig? Extra hulp of juist anders om de inbreuk op onze privacy wat te verminderen? Ook meer existentiële vragen dringen zich op: wat betekent het om een zorgenkind te krijgen? Wie ben ik in die zo andere ouderrol? Wie ben ik geworden als woordvoerder van mijn kind? Wat vind ik eigenlijk nog belangrijk in het leven (liefde, relaties) en wat niet meer zo (prestaties, status)? Inmiddels heb ik geleerd dat we dat kunnen, ook of misschien wel juist als ouders van zorgenkinderen. Steeds opnieuw: signaleren, herijken, vormgeven en dan opnieuw beginnen.

En vandaag doe ik dat in het klein: met mijn Knipogen: een nieuw begin!

© Leontien Sauerwein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: