Zeg ik wel wat jij wil?

Een bericht van de juf. Ons vlindertje vertoont onrustig gedrag. We appen een aantal keer op en neer; ik geef tips. Als de juf een paar dagen later haar gedrag van die dag beschrijft, bekruipt ons het gevoel dat ze in verzet is. Een patroon dat we herkennen van voorgaande jaren: in haar eerste jaar ging ze midden in het lokaal op de grond liggen toen ze een les niet leuk vond. We moeten er wel om lachen: ons meisje staat haar mannetje wel. Met een zekere trots app ik de juf hoe te handelen. Thuis is er al die tijd niks aan de hand.

Tot dit weekend. Zaterdag aan het ontbijt: ogenschijnlijk uit het niets onrust en maar blijven vragen naar het weekendschema. Het is het standaardprogramma en toch stelt het niet gerust. Wel twintig keer gebaar en vertel ik het programma. Pas als we op weg zijn wordt het rustiger. Zondagochtend zelfde patroon, en ook dan pas rustiger als we op weg zijn.

Ik word onzeker. Zou er toch iets anders aan de hand zijn?

Als ouder van een zorgenkind ben je woordvoerder van je kind. Talloze professionals lopen je leven in, allemaal met een plan. Het is jouw taak de belangen, wensen en verlangens van je kind naar voren te brengen. Belangrijk; want als haar wensen en gevoelens niet gehoord worden, walsen we met z’n allen zo over haar heen. Als ouder ontwikkel je dus een scherp afgestelde intuïtie. Na acht jaar lang haar heel goed observeren, kan ik haar gedrag haarfijn duiden.

Maar dit incident doet mij beseffen dat ik tegelijkertijd ook maar wat doe. Want wat zijn de wensen van mijn dochter? Er is zoveel waar ik geen idee of hoogstens een vermoeden van heb. Vindt ze het buitenspeelplein uitdagend genoeg? Naast wie zou ze het liefste willen zitten? Heeft ze een voorkeur voor één van de juffen? Houdt ze eigenlijk van gym of was die judoles maar zozo? Mijn zoon wist mij dit alles haarfijn uit te leggen. Maar mijn dochter? Ze kan het me niet vertellen.  

Woordvoerder zijn is dus niet alleen het woord moeten voeren (wat al ingewikkeld genoeg is), het is ook hopen dat je het juiste zegt.

Want anders wals je misschien wel zomaar over je eigen kind heen…

© Leontien Sauerwein

  1 comment for “Zeg ik wel wat jij wil?

  1. 10 oktober 2021 om 20:48

    Wat ontzettend moeilijk en wat een verantwoordelijkheid in zoeken en afstemmen met je dochter. Als je je niet uiten kan met woorden sta je in onze maatschappij voor zoveel grote valkuilen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: